Látky podporující pohybový aparát jsou ve vyšším psím věku nepostradatelné. Právě glukosamin a chondroitin obsažené zejména v želatinové složce snižují opotřebení kloubů, mají pozitivní vliv na celkovou hybnost, snižují bolestivost a riziko následného zánětlivého procesu.
Jód je důležitý pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Má pozitivní vliv na metabolismus živin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Karnitin zintenzivňuje spalování tuků. Váže na sebe mastné kyseliny obsažené v tucích a napomáhá jejich přeměně na energii. Tímto se zvýší kvalita svalového výkonu, optimalizuje se funkce srdečního svalu a dochází k úbytku tělesné hmotnosti. Je velice důležitý pro udržování zdraví a tělesné kondice. Karnitin zajišťuje funkci mnoha orgánů (srdce, svaly, játra a buňky imunitního systému). Důležitým předpokladem těchto účinku je pohyb a vhodná strava. Karnitin má také detoxikační účinky, pomáhá z buněk odstraňovat meziprodukty metabolismu. Karnitin je v těle důležitý v období rekonvalescence, dodává energii do srdce a buněk imunitního systému, zabraňuje brzkému nástupu únavy při fyzických výkonech.
Kuřecí maso je základní živočišnou surovinou většiny kvalitnějších krmiv. Je vynikajícím zdrojem přirozené výživy pro všechna stádia růstu a vývoje psa, má vysokou biologickou i výživnou hodnotu, splňuje dnešní vysoké požadavky na zdravou a plnohodnotnou výživu. Vyznačuje se lehkou stravitelností a vysokou využitelností. V krmivech najdete kuřata v různé formě, množství i kvalitě, různými způsoby zpracované. Deklaraci surovin uváděnou na obale krmiva je proto nutné číst mimořádně pozorně. Kvalitní je kuřecí maso získané z kuřat pro lidskou spotřebu, podléhající stejné veterinární kontrole. V technologii výroby krmiv je maso použito ve formě kuřecí moučky. Pro psy je to chuťově přitažlivý zdroj bílkovin s nízkým obsahem popelovin a vysokým obsahem fosforu a vápníku. Na rozdíl od reklamních tvrzení se v pravdivější deklaraci krmiva nedočtete o obsahu „čerstvého“ kuřecího masa. To se výjimečně může přidávat do granulí před extruzí rozmixované ve vodě, případně je za čerstvé maso prohlašován ochucovací mix kuřecích jater aplikovaný na granule spolu s tukovým nástřikem. Pokud je v receptuře krmiva použito něco z kuřete, chlubí se tím na některém z předních míst deklarace surovin, pod názvy: kuřecí maso, moučka z kuřecího masa, kuřecí vnitřnosti, kuřecí játra, kuřecí vnitřnosti (digest).
Pokud je v krmivu použit kvalitní živočišný tuk, obvykle to bývá tuk kuřecí. Můžeme se setkat i s jinými živočišnými tuky – zejména s hovězím lojem a vepřovými škvarky – sádlem, ale to spíše výjimečně. Všechny živočišné tuky jsou v krmivu nositelem chuti, jsou dobře využitelné, nevznikají na ně hypersenzitivní reakce a psi je mají velmi rádi. Obsahují asi dvojnásobné množství energie než uhlohydráty nebo bílkoviny a přinášeji psovi pocit sytosti po nakrmení. Slouží jako zdroj energie, ale mají mnoho dalších nenahraditelných úkolů v organismu. Účastní se vstřebávání v tuku rozpustných vitamínů, dodávají organizmu esenciální mastné kyseliny, které jsou důležité pro celkové zdraví psa. Tuky mají tu nepříjemnou vlastnost, že ve styku s kyslíkem časem oxidují, žluknou, páchnou. Proto je nutné je stabilizovat. Běžná krmiva jsou stabilizována chemickými konzervanty, nejznámější jsou BHT a BHA. Chemické konzervační látky nemají dobrý účinek na organismus psa, je potřeba se jim raději vyhýbat. Proto nejkvalitnější krmiva - tuky v nich – jsou ošetřena tokoferoly ( antioxidačním vitaminem E), kyselinou askorbovou (vitaminem C), rozmarýnovým olejem a podobnými přírodními stabilizátory. Kuřecí tuk je kvalitním vynikajícím zdrojem energie vašeho psa. Jedná se o vysoce chutný, obvykle přírodně konzervovaný zdroj kyseliny linoleové a omega-6 esenciální mastné kyseliny. Je při výrobě nanášen na povrch ještě teplých granulí po extruzi, dodává jim nejen hezký vzhled, ale především chuť a vůni, pro psa velmi přitažlivou. U lacinějších krmiv je potřeba zkontrolovat v deklaraci, zda není stabilizován chemicky, obykle pomocí BHT, BHA.
Světově velmi používanou obilovinou do krmiv je kukuřice. Po rýži druhý nejvhodnější rostlinný zdroj energie a bílkovin, s poměrně vysokou stravitelností.V krmivech je ceněna i chutnost kukuřice v porovnání s jinými obilovinami. Kukuřičné zrno obsahuje cenné živiny – především uhlohydráty (škroby), bílkoviny i tuky. Kukuřičný olej obsahuje kyselinu linoleovou a esenciální mastné kyseliny, které mají vliv na zdraví kůže a srsti psa. Kukuřičné oleje jsou také zdrojem omega mastných kyselin, které tak nejsou třeba dodávat uměle. Kukuřice obsahuje i vysokou hladinu minerálů a další biologicky aktivní látky. Například má z obilovin nejvyšší hladinu betakarotenů. V deklaraci složení krmiva je vhodné si přečíst, jaká kukuřice byla použita. Složení a tím i účinky krmiva se mění v závislosti na tom, je-li použita jen kukuřičná mouka (převážně škrob, zdroj energie), kukuřičné klíčky nebo celá mletá zrna, kukuřice natural, včetně poměrně tvrdých obalů - z hlediska obsahu dalších látek hodnotnější, ale pozor na vláknimu.
Obsah vlákniny, uložené převážně ve slupce zrna, se může lišit a ovlivňovat výsledný efekt krmiva. Do určité míry je vláknina prospěšná. Pokud je však rostlinné složky v krmivu příliš mnoho na úkor živočišné, stává se málo stravitelným a vláknina balastem. Protože jen minimální množství psů je citlivé na látky v kukuřici obsažené, bývá často zařazena i v krmivech pro psy citlivé až alergické, namísto produktů pšeničných.
Vynikající zdroj omega mastných kyselin pro kvalitní stav srsti a kůže. Povzbuzuje imunitní systém, léčebně se používá jako zdroj slizových látek při zánětech žaludku a střev. Uklidňuje trávení, ochraňuje povrch střeva při podráždění.Vynikající zdroj omega mastných kyselin pro kvalitní stav srsti a kůže. Povzbuzuje imunitní systém, léčebně se používá jako zdroj slizových látek při zánětech žaludku a střev. Uklidňuje trávení, ochraňuje povrch střeva při podráždění.
Mangan je potřebný pro metabolismus cholesterolu, kde zabraňuje jeho zvýšenému ukládání na stěny cév. Dále je mangan důležitý v metabolismu cukrů.
Měď se vyskytuje v řadě enzymatických cyklů, kde přispívá k tvorbě kostní hmoty, metabolismu cukrů a ovlivňuje krvetvorbu v procesu vestavby železa do hemoglobinu.
Mléko obsahuje převážnou část živin potřebných pro psy. Je dobrým zdrojem pohotové energie, kvalitních bílkovin, tuku, cukru, vápníku, fosforu, některých stopových prvků, vitamínu A a komplex vitamínu B. Obsahuje však málo železa a vitamínu D. Mléčné výrobky se vyznačují vysokou stravitelností a jejich živiny jsou pro organizmus pohotově k dispozici. Obvykle jsou pro psa velmi chuťově přitažlivé. Někteří psi se však vyznačují neschopností tolerovat větší množství mléčného cukru (laktózy), což může mít za následek průjem u těchto zvířat. Je to způsobeno tím, že mají nedostatek laktázy (trávicího enzymu, který štěpí laktózu). Také klasická hypersenzitivita (alergie) na mléko se u psa může vyvinout. Takovým psům není vhodné předkládat mléko, případně i další mléčné výrobky, po jejichž požití se u nich objeví průjem. Často však i tito psi mohou bez problému požívat tvaroh, sýr, nebo sušenou syrovátku. Na máslo, stejně jako na jakýkoliv živočišný tuk intolerance nevznikají.
Nejvyužívanější a nejlevnější je pšenice, ale protože často bývá zdrojem potíží právě reakce na její bílkoviny a složité uhlohydráty, např. lepek (intolerance, hypersenzitivity, alergie), bývá ve kvalitnějších krmivech stále častěji nahrazována jinými obilninami. Pšenice je zdrojem energie, sacharidů a rostlinných bílkovin. Obsah živin je odlišný podle toho, jaká pšenice se k semletí na moučku použila. Podle obsahu živin, zejména lepku, se hned po sklizni pšenice třídí na potravinářskou (pekařské výrobky nutně potřebují vysoký obsah lepku) a na pšenici krmnou, používanou převážně pro výkrm drůbeže a prasat. Do krmiv pro psy je používána u evropských výrobců pšenice krmná nebo některé části ze zpracované pšenice potravinářské. Proto může být kvalita a obsah živin velmi kolísající a je potřebné být ve střehu. Podrobnější deklarace složení krmiva napoví, jestli byla použita celá obilná zrna, nebo jejich části, jestli byly přidány otruby (obaly zrna), nebo byla vymleta jen mouka s vysokým obsahem škrobů, zda chybí klíčky (zdroj proteinu) apod. Každý z těchto procesů a přídavků může mít svůj dobrý důvod, pro psa pozitivní, ale u pšenice si dávejme zvláštní pozor. Často bývá používána jako nejlevnější surovina, tvořící základ „ekonomických“ krmiv. Podle kvality může pšenice přirozeně obsahovat vedle základních živin a zdrojů energie, jakou jsou uhlohydráty, proteiny a tuky (vláknina, škrob, lepek), také esenciální mastné kyseliny, betakarotén, vitaminy (hlavně skupiny B, thiamin), minerální (vápník, železo, fosfor) a jiné biologicky aktivní látky. Stává se, že je například použitá pšenice z velmi starých bezpečnostních zásob. Pak je obsah a biologická aktivita čehokoliv velkým otazníkem. V celozrnné podobě je pšenice významným dodavatelem některých minerálních látek (vápník, železo, fosfor) a vitaminů skupiny B. Nutričně nejbohatší je pšeničný klíček. Klíčky jsou zdrojem celého souboru biologicky vysoce hodnotných látek a obsahují všechny vitaminy skupiny B, vitaminy A, C, D a E. Olej z pšeničných klíčků má obzvlášť vysoký obsah vitaminu E, který má vlastnosti antioxidantů a chrání buněčné membrány. Otruby, celulózové obaly zrn, mohou v kvalitních krmivech v minimálním množství posloužit jako zdroj vlákniny, která v živočišných surovinách chybí. Naopak, levná špatně stravitelná krmiva z rostlinných vedlejších produktů mohou být vlákninou z otrub ještě více zředěna a nastavena. Když jsou použity obilniny, hodnotíme celozrnné jako vyšší kvalitu. Většina krmiv je založena na odpadu ze zpracování obilnin což jsou pouze plniče bez nutričních hodnot. Pro zdravého psa může být kvalitní pšeničná moučka, jemně semletá a dobře tepelně opracovaná, velmi dobrou součástí krmiva.
Selen je významným antioxidantem, likviduje volné radikály a pomáhá tak v prevenci vzniku nádorů. Snižuje riziko infarktu myokardu a cévních onemocnění.
Řepná vláknina, sušina z dužiny červené, někdy i cukrové řepy, se přidává do kvalitních krmiv z převážně živočišných surovin, aby dodala potřebné, zejména mechanické vlastnosti pro fyziologické trávení. Majiteli psa velmi usnadňuje život, když stolice psa je pevně formovaná, nepáchnoucí a snadno odstranitelná.
Vápník je u obratlovců základním stavebním prvkem pro zuby a kosti. Je důležitou součástí svalů, krve a dalších tkání. Účastní se řady životně důležitých procesů.
Vitamín A je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu (rodopsin). Nedostatek vitamínu A vede k šerosleposti. Vitamín A je rovněž významný antioxidant. Při nedostatku vitamínu A dochácí také k rohovatění epitelií. Zdrojem vitaminu A jsou oranžová a červená barviva alfa-karoten, beta-karoten a lykopen.
Spotřeba vitamínu E se zvyšuje současně se zvýšeným vstřebáváním tuků. Jedná se totiž o vitamín v tucích rozpustný. Vitamín E je nejdůležitější antioxidant, zpomaluje stárnutí a pomáhá bojovat proti nádorovému bujení. Dále zvyšuje plodnost, urychluje hojení a podporuje činnost nervového systému.